top of page

“EJAM VISI!” ceturtajā posmā piedalās rekordliels dalībnieku skaits

Starts ceturtajam posmam tika dots Dobelē, Pokaiņu mežā. Šis ir īpašs posms ar to, ka tas pulcēja rekordlielu dalībnieku skaitu - izzināt Pokaiņu mežu un tā tuvākās apkārtnes kultūrvēsturiskos objektus ieradās kopskaitā 562 dalībnieki. Diena bija saulaina un silta, mežs dabas veltēm bagāts un daži no pārgājiena dalībniekiem, kas piestāja un baudīja Spārnu ezeru ne tikai ar acīm, atzina, ka arī ūdens vēl ir gana silts.


Pārgājiena ietvaros dalībnieki atbilstoši savām spējām varēja izvēlēties kādu no trīs piedāvātajām distancē, “Čāpotāji”- 6 km, “Aktīvie”- 11km un “Izaicinājumu mīlošie”- 18 km. Visas distances vijās cauri Pokaiņu meža dabas takām, aizvedot un dalībniekiem parādot meža skaistākos, lielākos un mītiskiem stāstiem apvītākos objektus. Garākās distances dalībnieki devās tālāk par Pokaiņu mežu līdz Spārnu ezeram, kur atradās enerģijas uzlādes punkts, kurā dalībnieki varēja papildināt savas ūdens pudeles, uzēst kādu augli un baudīt skaistā un mierīgā ezera dabas skatus. Tālāk šīs distances maršruts veda dalībniekus uz Spārnu ezera pilskalnu, kas Zemgales novadā ir unikāls ar savām 45 grādu stāvajām nogāzēm. Garākā distance noslēdzās skaistajā un akustiskajā Īles baznīcā. Dalībniekiem bija iespēja šo baznīcu apskatīt ne tikai no ārpuses, bet bija iespēja arī redzēt cik skaista tā ir arī atjaunota un renovēta arī iekšpusē.


Lai pārgājiens būtu ne tikai acīm baudāms, bet arī izzinošs, neatkarīgi no distances, visiem dalībniekiem pārgājiena laikā bija jāatrod atbildes uz startā izsniegtajiem jautājumiem un jāizpilda dažādi uzdevumi. Par vienu no uzdevumiem bija parūpējušies Zemessargi, kas iepazīstināja dalībniekus ar savu ikdienu, demonstrēja dažādus ieroču un tehniku. Pārgājiena laikā dalībniekiem bija iespēja vienā no maršruta punktiem pamasēt savas pēdiņas speciāli izveidotā mini baskāju takā. Bērniem vairāk patika staigāt pa zirņiem, jo tie kutinot pēdas, savukārt pieaugušajiem vairāk patika dažāda veidi akmeņi. Pēdiņas izbaudīja arī kastaņu, zīļu, čiekuru, mulču, sūnu, koka ripu un citi dabas elementu masējošo efektu.


Pārgājiena ietvaros norisinājās arī izzinošais pasākums “Sēņu diena novados 2023”, kas tika organizēts sadarbībās ar Latvijas Dabas muzeju un Latvijas Mikologu biedrību. Izzinošajā stendā dalībnieki varēja iepazīties ar teju 130 dažādām sēņu sugām un saņemt atbildi uz jebkuru sev interesējošo jautājumu par sēņu pasauli. Latvijas Mikologu biedrības pārstāvji dalībniekiem bija sagatavojuši arī savu pārbaudījumu - bija jāatpazīst, kuras no norādītajām sēnēm ir ēdamas un kuras nē. Dalībnieki bija pārsteigti par faktu, ka ir sēnes, kas ir ēdamas, bet nedrīkst tās jaukt kopā ar alkoholu. Bērniem ļoti patika iepazīties ar sēņu smaržām, jo izrādās, ka tās var arī specifiski smaržot - kāda pēc lakricas un ceriņiem, cita pēc specifiskām garšvielām un citām lietām.


Starp dalībniekiem īpašs prieks bija uzņemt aktīvos jauniešus, kas bija mērojoši garo ceļu no Rēzeknes valsts poļu ģimnāzijas. Jaunieši novērtēja maršruta dažādību, jo bija jāpārvar gan kalni, gan lejas, bija kāpnes, koka laipas, dažāda veida takas un interesanti apskates objekti. Jaunieši arī atzina, ka finišā esot bijusi ļoti garda putras porcija, kura remdēja izsalkumu pēc kārtīga pārgājiena.


Pēc veiksmīga pārgājiena mērošanas visi dalībnieki finišā saņēma gardu putras porciju un patriotisku, ar roku darinātu piemiņas koka medaļu, kuras bija izgatavojuši “Vilgerts Wood Craft”. Katrs pārgājiena dalībnieks varēja piedalīties lielajā loterijā, kurā tika izlozētas vairākas balvas no Dobeles novada pašvaldības, Latvijas Nacionālā dabas muzeja, Latvijas Mikologu biedrības un mājsaimniecības preču veikala “Tava Telpa”.


Nākamais pārgājiens norisināsies 24.septembrī Rīgā, Ēbelmuižas parka apkaimē, kas tiks organizēts sadarbībā ar Latvijas Nedzirdīgo savienību (LNS). Visi ieņēmumi no dalības maksām tiks novirzīti LNS nepieciešamā inventāra un ekipējuma iegādei. Starta/finiša vieta atradīsies Rīgas Ēbelmuižas pamatskolas stadionā (Graudu iela 21). Visi pārgājiena dalībnieki piedalīsies izlozē, kurā varēs laimēt vērtīgas balvas no pārgājiena atbalstītājiem.


Pasākuma programma:


11:00 - 11:30 Reģistrācija un došanās trasē 6-8 km (Ēbelmuižas pamatskolas stadions)

14:00 Finišs visiem dalībniekiem

14:15 Lielā izloze


Seko līdzi biedrības “Sporto Latvija” facebook lapai un www.ejamvisi.lv, lai uzzinātu par citiem plānotajiem pārgājieniem un pasākumiem.


Pasākumu organizēja biedrība “Sporto Latvija” sadarbībā ar Dobeles novada pašvaldību. Atbalstīja - Dobeles dzirnavnieks, Latvijas Nacionālais dabas muzejs, Latvijas Mikologu biedrība, reklāmas kompānija Sia “Abi2”, mājsaimniecību preču lielveikals TavaTelpa.lv, piepūšamās atrakcijas - Piepūšamie.lv, dabīgs negāzētais minerālūdens “Magnesia”, izdevniecība "Rīgas Viļņi", sporta preču veikals Sportland, Hematogenas Vita + batoniņi un AAS “Balta”.

bottom of page